Okrogla miza »Varstvo pravic potrošnikov in obdelava osebnih podatkov za namene neposrednega trženja«

439

V četrtek, 28.1.2010 je potekala okrogla miza na temo »Varstvo pravic potrošnikov in obdelava osebnih podatkov za namene neposrednega trženja«, ki jo je pripravila informacijska pooblaščenka. Prisotni so bili  zanimivi sogovorniki:  Živa Drol Novak, odvetnica iz Zveze potrošnikov Slovenije, Bojana Pleterski  iz Mercatorja, Marko Jaklič  iz Lekarn Ljubljana, Boštjan Zrimšek iz  ZDM in Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka.

Potrošniki morajo biti zelo previdni, komu in pod kakšnimi pogoji zaupajo svoje osebne podatke. Pogosto pa so podatki zbrani brez privoljenja, zato morajo dobro delovati tudi nadzorni organi, se glasi sporočilo okrogle mize.  Sogovorniki  so se strinjali, da  so osebni podatki strank za podjetja veliko vredni. Vendarle pa profiliranje strank na podlagi zbranih osebnih podatkov lahko vodi tudi do situacije, ki je za kupca neugodna (omejevanje ponudbe ali celo diskriminacijo, kot v primeru finančnih storitev). Zato je pomemben tudi kodeks samo-regulative, ki je v pripravi.

Podeljene so bile tudi  nagrade za dobro prakso na področju varstva osebnih podatkov v letu 2009.  Za javni sektor je nagrado prejel Dom dr. Janka Benedika iz Radovljice, za zasebni sektor pa Iskraemeco. Šest podjetij pa je pridobilo priznanja, ker so v letu 2009 pridobila certifikat po standardu za varovanje informacij ISO/IEC 27001.

Smernice s področja varovanja osebnih podatkov in druge zanimive informacije, si lahko ogledate tudi na strani Informacijskega pooblaščenca ter v posebnih priročnikih in smernicah