Smernice o uporabi piškotkov

668

Delovna skupina za implementacijo določil ZEKOM-1 se je po izdaji dokumenta Smernice Informacijskega pooblaščenca (Kdaj lahko uporabimo piškotke,? Kako prilagoditi uporabo piškotkov na spletnih straneh novim zahtevam zakonodaje?)  v aprilu sestala s predstavniki Informacijskega pooblaščenca (IP-RS), ki smo jim predstavili problematiko s strani slovenskih spletnih založnikov in jim predstavili prve 3 faze implementacije, kot smo jih načrtovali (glej v nadaljevanju spodaj).

Preberite smernice o uporabi piškotkov IPRS in  odgovore na vprašanja IPRS v zvezi s piškotki.

Po dogovoru smo Informacijski pooblaščenki poslali pred prvomajskimi počitnicami seznam piškotkov, za katere menimo, da jih morajo upoštevati kot izjeme, za katere ni potrebna eksplicitna privolitev uporabnikov (analitični piškotki – GA, Gemius…, social piškotki); na predlog še nismo dobili odgovora od pooblaščenke.

Dogovorili smo se, da 29. maja SOZ organizira zajtrk za člane SOZ in pristopnike MOSS, ki se ga bodo udeležili predstavniki IP-RS.

PRIPOROČILO ZA NAPREJ

–       glede na zagotovila Informacijske pooblaščenke, da se bo praksa glede sprejemanja soglasij za piškotke v Sloveniji po 15.6. šele začela vzpostavljati, še vedno predlagamo fazno implementacijo rešitve, kot smo jo predstavili na seji pristopnikov MOSS. Odločitev mora sicer sprejeti vsak pristopnik posebej, vendar se mnenje  večine pristopnikov nagiba k temu, da do 15.6. na svojih spletiščih implementirajo rešitev tipa ne pa tudi striktnega opt-in, kakršnega v smernicah določa Informacijska pooblaščenka. Gre za rešitev tipa “Ta stran uporablja piškotke. S tem ko uporabljate to stran, se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.  V redu. Več…”

–       Za pristopnike, ki se bodo odločili za zgoraj predlagano implementacijo, bomo do konca maja poslali:
1. predlog teksta za opozorilo, ki se pokaže na spletnem mestu, ko ga prvič nekdo obišče

2. standarden tekst za podstran, na katero bo uporabnik prišel, ko bo kliknil “več” v opozorilu.

TRI FAZE IMPLEMENTACIJE ZEKOM-1
Prva faza:

*         Popis piškotkov, ki se obiskovalcu spletnega mesta shranijo na računalnik oziroma drugo komunikacijsko napravo.
Druga faza:

*         Poudarek bo na piškotkih tretjih oseb, ki se uporabljajo pri prikazovanju ciljanih oglasov z oglasnih strežnikov, ki niso v upravljanju izdajatelja medija.

*         Razdelitev piškotkov v skupine glede na namen uporabe (nujno potrebni, dodatne funkcionalnosti kot so recimo analitični piškotki, ciljanje/oglaševalski).

*         Piškotke tretjih, ki se spreminjajo sproti, popišemo po skupinah (po vzoru BBC).
Tretja faza

*         Izvede se široka kampanja obveščanja obiskovalcev o samih piškotkih – čemu so namenjeni, kako jih lastniki spletnih strani uporabljajo, kakšne podatke vsebujejo, kakšne so prednosti in slabosti njihove uporabe. Obvešča se tudi o možnostih uporabe nastavitev v samem brskalniku.

*         Dejanska implementacija na spletnih straneh:

o   privzeto se zapišejo vsi piškotki;

o   obvestilo je umeščeno pod glavni meni / izpostavljeno v glavi spletne strani / umeščeno v nogi spletne strani;

o   Na podstrani je razlaga zakona in priporočila IP-RS ter navodila za izključevanje piškotkov s pomočjo brskalnika in posebna navodila za izključitev piškotkov tretjih strank (oglaševalske mreže) pri teh tretjih strankah.

Vir: MOSS