Učinkovite digitalne marketinške aktivnosti: vse se začne z jasnim merljivim ciljem

0
3

Na 19. Dnevu direktnega marketinga, ki je potekal 4. decembra 2014, smo tokrat govorili o praksah v digitalnem marketingu. Slušatelji so dobili vpogled v širok nabor praktičnih primerov – od tržnih raziskav prek družbenih medijev, e-mail marketinga do oglaševanja in prodaje na spletu.

Na spletu lahko ciljamo svojo ciljno skupino veliko bolj natančno kot v kateremkoli drugem mediju. S poznavanjem vedenj in pričakovanj uporabnikov različnih digitalnih kanalov ter proaktivnim sodelovanjem v komuniciranju lahko oblikujemo celostno in učinkovito zgodbo blagovne znamke na spletu.

Preberite si kratke povzetke posameznih predavanj. Nauki so jasni: poskušajte, testirajte, merite in prilagajajte!  

V družbenih medijih gradite odnose z ljudmi; pogovarjajte se, ne prodajajte
Jasna Suhadolc, Virtua PR
Ključ je v vsebinah: te morajo biti takšne, da bodo zanimale ciljne javnosti, ne takšne, kot jih želi komunicirati podjetje. Dobra vsebina naj bo takšna, da jo bodo vaši sledilci želeli deliti s svojimi prijatelji in sledilci na družabnih omrežjih. Prinaša naj nove ali strokovno pomembne informacije, naj bo izvirna in spodbuja pogovor.

Kako iz obiskovalca spletne trgovine narediti kupca?
Damir Vidan, ceneje.si
V ceneje.si so letos izvedli raziskavo o tem, kaj obiskovalce spletnih trgovin prepriča v to, da se lažje odločijo za nakup. Več kot polovica od 36.000 anketiranih obiskovalcev slovenskih spletnih trgovin pravi, da jim je najbolj pomembna ugodna cena. Na drugem mestu je način plačila ter cena dostave.

Kako izboljšate uporabniško izkušnjo s pomočjo eyetrackinga?
Tomaž Erjavec, Oculus in Simon Meglič, ePrvak
Eye tracking nam s pomočjo infrardeče kamere odpira vrata v podzavestno delovanje možganov in tako zagotavlja objektivne informacije o tem kaj potrošniki dejansko vidijo, pritegne njihovo pozornost ter kako se odločajo. Predavatelja sta na konkretnih primerih pokazala, kako se izvajajo raziskave na slovenskih spletnih straneh in marketinških materialih.

Vir kakovostnih kontaktov = interna tržna raziskava
Geni Arh, Arhea
S tržno raziskavo lahko ciljano zbiramo podatke in kakovostne kontakte ljudi, ki jih lahko ponovno nagovorimo. Začnemo lahko z raziskavo med svojimi kupci in jih segmentiramo glede na njihove odgovore ter jim ponudimo proizvode ali storitve, ki jih zanimajo.

Novi poslovni modeli na spletu
Rok Hrastnik, Iprom
Novi poslovni modeli, kot sta primera ekonomije deljenja (sharing economy) Uber in Airbnb, uničujejo tradicionalne poslovne segmente in odpirajo pot v tržno vodstvo vsakomur z idejo ter denarjem za njeno uresničitev. Predavatelj priporoča, da izstopimo iz tradicionalnih okvirjev in iščemo nove poslovne priložnosti, ki jih drugi še ne uporabljajo.

Oglaševalski dvoboji: prikazi vs. kliki, pull vs. push, SEM vs. SEO
Radoš Skrt, Studio Moderna
Spletno mesto ni vredno nič brez obiskovalcev. Torej kako privabiti ljudi na svoje spletno mesto? V treh internetnih dvobojih smo spoznali katere so najbolj učinkovite oblike spletnega oglaševanja. Tako se podjetja lažje odločajo v katero obliko oglaševanja je vredno investirati in spoznala, da je prisotnost na iskalnikih ključnega pomena za uspešen spletni nastop.

Oglaševanje v vseh fazah nakupa na spletu
Andraž Štalec, Red Orbit
Ljudje splet uporabljamo kot vir informacij skozi svoj celotni proces odločanja o nakupu. Zato pričakujemo od blagovnih znamk, da nas bodo nagovarjale v vseh fazah nakupa. Ogledali smo si  primere dobre prakse: kako nagovarjati ljudi, na kaj biti pozoren in kakšne rezultate pričakovati?

Twitter – uporabniki želijo govoriti z nami, ne o nas
Ana Plut in Manca Skrbinšek, Si.mobil
Simobil ima v družbenih medijih več kot 100.000 sledilcev, mesečno prejme njihovih 10 agentov 600 vprašanj in na njih povprečno odgovorijo v pol ure. Zato je za njih komuniciranje preko družbenih medijih strateškega pomena, v katerem so vpleteni skoraj vsi oddelki, predvsem pa klicni center in PR oddelek.

Skrivnosti uspešnega e-mail marketinga
Simon Meglič, ePrvak
E-mail marketing je močno prodajno orodje. Začne se z grajenjem in negovanjem baze, sledi odlična vsebina, ki jo je treba neprestano nadgrajevati, pa tudi testirati elemente e-pošte in meriti uspešnost ter prihodnje kampanje prilagajati rezultatom. Predavatelj priporoča, da bodite relevantni, testirajte, merite in prilagajajte.

Družimo se tudi na Facebooku. Pridružite se nam!

Preberite tvite udeležencev 19. Dneva direktnega marketinga #ddm19:
https://twitter.com/search?f=realtime&q=%23ddm19&src=typd

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here